UTRECHT - De Rabobank heeft een belang van 28 procent genomen in de Zwitserse Bank Sarasin & Cie. Bovendien heeft de Rabobank een optie om de rest van de aandelen te kopen. Deze optie kan gedurende een periode van zeven jaar worden uitgeoefend. Dat heeft de Rabobank maandag bekendgemaakt.

Het duo wil zijn positie in de markt voor welgestelden versterken. In ruil voor de 28 procent van Bank Sarasin & Cie brengt Rabobank Nederland privatebanking-kantoren in Zwitserland, Luxemburg, Guernsey, Singapore en Hongkong onder in het Zwitserse bedrijf.

De samenwerking tussen de twee banken gaat gepaard met de omvorming van Bank Sarasin & Cie in een commanditaire vennootschap met aandelen in een naamloze vennootschap. Sarasin is namelijk beursgenoteerd. De Nederlanders krijgen in de nieuw te vormen onderneming twee zetels in de raad van commissarissen en ook twee in de hoofddirectie.

Voor de Rabobank Groep biedt deze samenwerking de mogelijkheid op het terrein van private banking versneld te groeien. De doelstellingen zijn ambitieus: het beheerde bedrag - nu samen 37,4 miljard euro - moet de komende vijf tot zeven jaar verdubbelen.

Bank Sarasin & Cie is een toonaangevende Zwitserse private bank. Zij bestaat ruim 160 jaar. Het bedrijf richt zich op rijke particulieren. De Sarasin Groep met hoofdkantoor in Bazel heeft circa 850 medewerkers in dienst.

De Zwitserse bank heeft een beroerd jaar achter de rug. In 2001 daalde het nettoresultaat met 47 procent tot 70 miljoen Zwitserse frank (47 miljoen euro). Dat had vooral te maken met scherp dalende inkomsten uit handel en commissies. Het afgelopen jaar stroomde er wel nieuw kapitaal binnen, maar in totaal daalde het beheerd vermogen met 7 procent tot omgerekend ongeveer 27 miljard euro.