AMSTERDAM – Vier bedrijven die creditcardtransacties verwerken, zijn gedwongen om alle transacties van buitenlandse creditcards aan de Belastingdienst af te staan. Daarmee hoopt de fiscus zwart geld van Nederlanders op te sporen.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl. In 2010 gaf de fiscus al aan geïnteresseerd te zijn in creditcardbetalingen.

Nu blijkt dat daaraan invulling is gegeven door alle transactiegegevens van betaalproviders, die in Nederland actief zijn, te eisen. Daarbij gaat het om buitenlandse creditcardnummers.

Blanco creditcards

Het gaat bij het onderzoek om zogenaamde blanco creditcards die niet op naam van een gebruiker geregistreerd zijn. Doordat er betalingen worden gedaan die via Nederland lopen wil de fiscus ontdekken of er tussen de aankopen ook Nederlandse belastingplichtigen zitten.

"Het gaat om mensen die bijvoorbeeld een bankrekening in Belize hebben en die bij zo'n rekening een blanco creditcard krijgen", bevestigt een zegsman van het Ministerie van Financiën tegenover NU.nl. "Daarbij gaat het soms om miljoenen die zijn weggesluisd. Via de transacties krijgen we soms een beeld van de betalingen en kunnen zo het geld toch achterhalen."

Rechter

In totaal heeft de Belastingdienst informatie gevorderd bij vier betaalverwerkers, die goed zijn voor 95 procent van alle creditcardbetalingen in Nederland.

Eén daarvan is betaalverwerker European Merchant Services (EMS) dat alle transacties vanaf 1 januari 2009 moest leveren. In een overleg is uitgelegd wat de bedoeling was, maar de bedrijven zagen obstakels omdat de belastingwetgeving tekortschiet.

Moeite

Daarop heeft de Belastingdienst EMS in een kort geding voor de rechter gedaagd. Voor het bedrijf is het belangrijk dat de privacy van klanten wordt gerespecteerd. Het inzicht geven in alle transacties voert daarbij heel ver. "Daar hadden wij ook moeite mee, omdat je ook gegevens geeft van mensen die geen zwart geld proberen wit te wassen.", legt een zegsman tegenover NU.nl uit.

Wat het vorderen van de betaalgegevens van buitenlandse kaarten in Nederland bemoeilijkte is dat er niet naar mag worden gevraagd als het op opsporing van fiscale fraude gaat. Of het bewijs nu mogelijk ongeldig is, is wat betreft de kortgedingrechter echt aan een strafrechter om te beoordelen.

Ook weegt de privacy niet zo zwaar dat het het verstrekken van gegevens verhindert, oordeelt de rechtbank dan ook.

Vier spelers

Desgevraagd bevestigt het Ministerie van Financiën tegenover NU.nl dat er in totaal vier creditcard-acceptanten om transactiegegevens zijn gevraagd. Die dekken volgens het ministerie 95 procent van de markt. Welke dat zijn wil het departement niet zeggen.

Naast EMS zijn nog drie andere creditcaracceptanten om gegevens gevraagd. Een partij verzet zich en is naar de rechter gestapt.