NIEUWEGEIN - De Open Huizen Dag was zaterdag goed voor 107.000 bezoeken aan woningen. Dat heeft de NVM, die de dag organiseert, zaterdag aan het einde van de dag bekendgemaakt.

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars spreekt van een ''succes'' en noemt de dag een effectief middel om een huis onder de aandacht van kopers te brengen.

Iedere zes maanden geleden vindt er ook een Open Huizen Dag plaats. De vorige keer, in maart, werden praktisch evenveel woningen bezocht, aldus de NVM.

In totaal konden zaterdag 50.000 woningen worden bezichtigd. Gemiddeld kreeg 1 op de 3,5 deelnemende woning zaterdag geen bezoek.

Koopovereenkomsten

Volgens een NVM-woordvoerder zijn enkelen zaterdag daadwerkelijk overgegaan tot het kopen van een woning. Ook verwacht de woordvoerder dat de komende dagen nog koopovereenkomsten worden gesloten naar aanleiding van de Open Huizen Dag.

Eerder deze week kwam er kritiek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) op de organisatie door de NVM. Volgens de VEH heeft de NVM de dag ten onrechte geclaimd.

''De Open Huizen Dag is een nationaal evenement en bestaat al meer dan 10 jaar. Niet alleen NVM-makelaars stellen hun huizen open voor het publiek, maar ook vele anderen", meldde de VEH toen.

Kritiek

De vereniging constateert dat Nederlands grootste huizensite Funda.nl bij één op de tien te koop staande woningen niet aangeeft dat ze ook meededen.

''De vermelding 'open huis' staat alleen bij het aanbod van NVM-makelaars. Een week van tevoren haalde Funda het logo weg bij het aanbod van andere makelaars'', klaagde de consumentenorganisatie. Een woordvoerder van de NVM deed de kritiek af als ''onzin".

''Funda is onze huizensite en zaterdag is het de NVM Open Huizen Dag. Wij hebben de datum zelf geprikt. Dat andere makelaars toevallig op dezelfde dag hun evenement organiseren, betekent niet dat wij voor hen ook reclame moeten maken op onze site."

Huizenprijzen

De huizenmarkt lijkt nog steeds vast te zitten. Het CBS berekende eerder deze week dat het aantal huizen dat van eigenaar wisselt, daalt. In de eerste acht maanden van dit jaar werden 74.000 woningen verkocht, 5 procent minder dan in dezelfde periode van 2011.

Ook de huizenprijzen zitten al tijden in een neerwaartse spiraal. In augustus waren de prijzen van bestaande koopwoningen met 8 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, aldus het CBS.

Volgens de NVM speelt ook mee dat bij potentiële kopers onzekerheid heerst over de toekomst van de hypotheekregels. Daardoor zijn kopers afwachtend, zegt een woordvoerder van de NVM.