MADRID - De staatsschuld en het begrotingstekort van Spanje stijgen sneller dan eerder werd verwacht.

Dat heeft de regering in Madrid zaterdag bekendgemaakt bij het indienen van de begroting bij het parlement.

De staatsschuld stijgt dit jaar naar verwachting tot 85,3 procent van het bruto binnenlands product en groeit in 2013 naar 90,5 procent.

Het begrotingstekort over 2011 is naar boven bijgesteld van 8,9 procent naar 9,4 procent. Het zal dit jaar uitkomen op 7,4 procent in plaats van 6,3 procent.

Staatssteun

In een toelichting zei minister Cristóbal Montoro van Financiën dat de stijging van het begrotingstekort wordt veroorzaakt door staatssteun aan noodlijdende Spaanse banken.

Hij verwacht echter dat deze leningen worden terugbetaald. Daardoor zou volgens hem het uiteindelijke percentage voor het begrotingstekort voor 2012 toch nog terugvallen naar 6,3, zoals beloofd aan de Europese Unie.

Spanje verwacht dat zijn totale financieringsbehoefte dit jaar zal oplopen tot ruim 207 miljard euro. Dat geld is onder meer nodig om de rente op uitstaande staatsleningen te kunnen betalen.

Overheidsbudget

Spanje is van plan volgend jaar fors te snijden in het overheidsbudget. De ministeries moeten 8,9 procent minder uitgeven. Dat moet leiden tot een totale besparing van 39 miljard euro.

De economische crisis in Spanje heeft hard toegeslagen. Zijn werkloosheidspercentage van 24,6 is het hoogste in de geïndustrialiseerde wereld. Vooral voor jongeren is het vrijwel onmogelijk om nog een baan te vinden.

Het verzet onder de Spaanse bevolking tegen de bezuinigingen neemt ondertussen met de dag toe. Dinsdag kwamen duizenden betogers op de been bij het parlementsgebouw in Madrid. In gevechten met de politie raakten zeker 14 mensen gewond.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier