MADRID - Spanje is van plan circa 40 miljard euro aan Europese steun te vragen om zijn zwakke banken te herkapitaliseren. Dat heeft de Spaanse overheid vrijdag gezegd.

Vrijdag bleek uit een stresstest dat Spaanse banken 59,3 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben om een zware economische neergang te kunnen opvangen.

Volgens de Spaanse overheid komt uit voorlopige schattingen naar voren dat het definitieve steunbedrag een derde minder zal zijn. Madrid denkt dat banken voor miljarden aan vers kapitaal kunnen vinden door bijvoorbeeld onderdelen te verkopen.

Reddingspakket

De Europese Unie heeft een reddingspakket van 100 miljard euro aan de Spaanse banken toegezegd. De Spaanse overheid wil begin oktober beginnen met het goedkeuren van herkapitalisatieplannen van banken. Fusies tussen zwakke banken zijn echter niet gewenst.

De herkapitalisatieplannen van de banken die steun aanvragen, moeten ook worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Brussel liet weten dat in november de eerste groep banken hulp zou kunnen verwachten.

De commissie zei dat de stresstest helpt met het uitvoeren van de steunplannen en bijdraagt aan herstel van vertrouwen in de Spaanse banken.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, verwacht dat de daadwerkelijke steun aan de banken minder dan 60 miljard euro zal bedragen.

Zinvol

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zei dat de uitslag van de stresstest ''significant en zinvol'' is bij het vaststellen van de zwakste banken.

Volgens IMF-directeur Christine Lagarde is het onderzoek een stap naar een gezonder financieel systeem in Spanje, dat kan bijdragen aan het herstel van de kredietverlening en groei en werkgelegenheid kan ondersteunen. Het Europese steunprogramma kan de kapitaalbehoeftes van de banken ''comfortabel financieren'', aldus Lagarde.

Volgens een Londense analist is het nu vrijwel zeker dat Spanje spoedig ook een formeel hulpverzoek bij de EU zal indienen. Het land zal zich dan moeten onderwerpen aan de voorwaarden van de EU, ECB en IMF. Spanje maakte donderdag nog bekend volgend jaar de overheidsuitgaven fors terug te gaan dringen en de belastingen te verhogen om het overheidstekort aan te pakken.

Alles over de schuldencrisis