MADRID - De Spaanse bankensector heeft 59,3 miljard euro aan extra kapitaal nodig om een zware economische neergang op te kunnen vangen.

Dat blijkt uit een stresstest onder de Spaanse banken, waarvan de resultaten vrijdag naar buiten kwamen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder de 14 grootste Spaanse banken. In het slechtste scenario werd rekening gehouden met een economische krimp in Spanje van 6,5 procent tussen 2012 en 2014.

Volgens de onderzoekers heeft de helft van de onderzochte banken extra kapitaal nodig en is er 49 miljard euro nodig voor de banken die reeds genationaliseerd zijn.

Het onderzoek werd gedaan door het onafhankelijke adviesbureau Oliver Wyman in opdracht van de Spaanse centrale bank.

Bankia

De genationaliseerde bank Bankia heeft met 24,7 miljard euro het meeste extra kapitaal nodig. De banken Santander, BBVA, Caixabank, Sabadell, Bankinter, Unicaja+Ceiss en Kutxabank zijn geslaagd voor de test.

Spanje heeft van de Europese Unie al 100 miljard euro toegezegd gekregen om zijn noodlijdende banken te steunen. De stresstest kan uitwijzen hoeveel daarvan daadwerkelijk nodig zal zijn.

De Spaanse centrale bank liet weten dat het benodigde bedrag waarschijnlijk ruim onder de 59,3 miljard euro zou kunnen uitkomen.

Steunprogramma

De Europese Commissie zei dat de stresstest een belangrijke stap is bij het implementeren van het steunprogramma voor de Spaanse bankensector en zal helpen met het versterken van de levensvatbaarheid van de banken en het herstel van het vertrouwen.

De banken met kapitaaltekorten zullen met plannen moeten komen voor herkapitalisatie. Als banken steun nodig hebben, zullen ze herstructureringsplannen moeten voorleggen aan de Spaanse autoriteiten, die deze dan weer presenteert aan Brussel ter goedkeuring.

Als ze worden goedgekeurd, kan de eerste groep banken in november steun verwachten, aldus de commissie.

Opgelucht

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, is opgelucht dat de toegezegde steun ruim voldoende blijkt te zijn. Hij verwacht dat de daadwerkelijke steun aan de Spaanse banken minder dan 60 miljard euro zal bedragen.

Alles over de schuldencrisis