EINDHOVEN - Bij afvalverwerker Van Gansewinkel verdwijnen tot medio 2013 in totaal 600 banen. Het bedrijf heeft dat vrijdag gemeld aan personeel en vakbonden.

Voor 300 werknemers in Nederland en België is gedwongen ontslag nodig.

Het gaat bij de gedwongen ontslagen vooral om staf- en ondersteunende functies. Chauffeurs en beladers worden minder getroffen.

De reorganisatie is nodig vanwege lagere afvalvolumes door de economische crisis. ''De verhouding tussen inkomsten en personeelsstructuur is niet in balans'', staat in een verklaring.

Van Gansewinkel gaat in overleg met de vakbonden over een sociaal plan.

Atsma

In antwoorden op Kamervragen van de SP antwoordde staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) 4 maanden geleden nog dat de onderneming de rentelasten kon financieren en de situatie stabiel was. Van een dreigende, grootschalige ontslagronde was toen nog geen sprake, liet de staatssecretaris zich destijds vertellen.

Atsma heeft vrijdag met Van Gansewinkel gesproken en het nieuws gekregen. Atsma: ''In tegenstelling tot eerdere signalen lijkt het er nu toch op dat er mensen gedwongen ontslagen moeten worden. Erg vervelend nieuws, vooral voor betrokken werknemers en het bedrijf zelf.''

Erg moeilijk

De vakbonden denken dat Van Gansewinkel het ondernemen erg moeilijk is gemaakt door de grote schuld. ''De schuld is een enorme last voor het bedrijf'', aldus onderhandelaar Huub van Dongen van FNV Bondgenoten.

''Van Gansewinkel is in handen van een investeringsmaatschappij. Zoals bekend wil dat soort ondernemingen nog wel eens erg scherp aan de wind varen omdat het louter om geld verdienen gaat. Van Gansewinkel moet goede redenen hebben anders zullen we ons tot het uiterste verzetten'', reageerde bestuurder Tjeerd Orie van CNV Vakmensen.