NEW YORK - De Verenigde Staten hebben hun zorgen geuit over de stagnatie van de Europese economie. De vooruitgang van de Amerikaanse economie hangt grotendeels af van het economische herstel van de Europese Unie.

Dat heeft de Amerikaanse staatssecretaris van Europese Zaken Philip Gordon donderdag verklaard.

De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten en als de EU het voor elkaar krijgt om de crisis te bestrijden, zal dat ook een positieve uitwerking hebben op de VS. Volgens Gordon werken de VS intensiever dan ooit samen met de EU.

''De EU is een cruciale partner en de economische situatie daar is dan ook erg belangrijk voor ons. Wij zullen ons verder niet bemoeien met beslissingen die elk land afzonderlijk zal moeten nemen, maar we zien dat er positieve ontwikkelingen gaande zijn. Uiteindelijk hangt het succes van de VS af van het succes van de EU'', aldus Gordon.

Europese economie

Terwijl de Amerikaanse economie momenteel een groei doormaakt, is het vertrouwen in de Europese economie juist gedaald. De Eurpese Commissie maakte donderdag bekend dat het vetrouwen van Europese bedrijven en consumenten is gedaald tot 85 procent op de vertrouwensindex.