HILVERSUM - Het Verbond van Verzekeraars wil de privacywetgeving openbreken om relschoppers zoals in Haren te laten opdraaien voor de ontstane schade.

Directeur Richard Weurding maakte donderdag in het televisieprogramma De Vijfde Dag bekend aan het ministerie van Veiligheid en Justitie te hebben gevraagd de strafrechtelijke gegevens van de vandalen van vrijdag te overleggen.

De huidige privacywetgeving staat deze uitwisseling van informatie voorlopig in de weg. Nu heeft alleen een individuele verzekeraar recht op justitiële gegevens van een vandaal, vertelt Weurding. Maar volgens hem is het innen van een schadeclaim vervolgens tijdrovend, onrendabel en lang niet altijd succesvol.

Het Verbond van Verzekeraars pleit nu voor een gezamenlijke aanpak. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is volgens Weurding op de hoogte van deze wens en bekijkt wat juridisch mogelijk is.

Peter Oskam, justitiewoordvoerder van het CDA, noemde het voorstel van het Verbond van Verzekeraars ''sympathiek'' en gaat Kamervragen stellen om te zien hoe haalbaar dit nieuwe voorstel is.

Klik op tijdlijn, de zijkant van het scherm of de pijltjestoets om naar de volgende dia te gaan.

Klik hier voor een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen