DEN HAAG - Het Haagse vervoersbedrijf HTM heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) zelf benaderd voor een ''vergaande samenwerking". 

Dat hebben HTM-directeur Dirk le Clercq en NS-topvrouw Merel van Vroonhoven donderdag bekendgemaakt.

''De HTM is een gezond bedrijf, maar wij zijn niet rijk. Zo kunnen we verder innoveren en uitbreiden", aldus Le Clercq.

Werkgelegenheid

De bedrijven willen er met elkaar voor zorgen dat meer reizigers gebruik gaan maken van het openbaar vervoer in de regio Den Haag. ''Dat betekent dat deze ingreep geen negatieve gevolgen heeft voor de werkgelegenheid of de arbeidsvoorwaarden van HTM- en NS-personeel", benadrukken de betrokken partijen.

De NS maakte donderdag bekend een belang van 49 procent te willen nemen in  HTM. De deal is nog niet definitief, omdat NS eerst een boekenonderzoek bij HTM wil doen.

Na afloop daarvan wordt ook duidelijk hoeveel NS wil betalen voor het minderheidsbelang. HTM is nu voor honderd procent in handen van de gemeente Den Haag.

Overstappen

Als alles doorgaat kunnen reizigers zowel in de tram als in de trein informatieborden vinden met onderlinge overstapmogelijkheden. ''Als er bijvoorbeeld een concert van Coldplay is, willen we zorgen dat al het vervoer goed op elkaar aansluit", legt Van Vroonhoven uit.

''Theoretisch kan dat natuurlijk ook, wanneer de NS niet 49 procent van de aandelen van HTM overneemt", bekent de NS-topvrouw.

''Maar bij een vrijblijvende samenwerking bestaat altijd het risico dat belangen uiteen gaan lopen. Een vrijwel gelijke verdeling van lusten en lasten haalt de problemen weg van wie precies wat betaalt."

Meer reizigers

NS en HTM denken dankzij de betere samenwerking meer reizigers te trekken. Beide partijen laten zich niet uit over de vraag met hoeveel procent het aantal reizigers daardoor naar verwachting toe zal nemen.

CNV Vakmensen heeft positief op de voorgenomen overname gereageerd. "NS is een onderneming die weet wat vervoeren is. En de arbeidsvoorwaarden voor de HTM’ers blijven ongemoeid. Dan zie ik vooralsnog geen apen en beren", zo reageert bestuurder Burg Anker van CNV Vakmensen.

Schultz

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur laat weten groot voorstander te zijn van samenwerking tussen openbaar vervoersbedrijven.

"Reizigers zitten niet alleen in de trein, maar stappen over op tram en bus en andersom. Goede aansluitingen en reisinformatie maken het openbaar vervoer nog aantrekkelijker", meent de minister.

Op de voorgenomen overname van een deel van de aandelen van de HTM door de Nederlandse Spoorwegen wil ze niet ingaan. Daarvoor moeten naar haar mening eerst nog een aantal zaken nader worden uitgezocht.