AMSTERDAM - De drie Griekse coalitiepartijen zijn het in hoofdlijnen eens geworden over het bezuinigingspakket van 11,5 miljard euro voor de komende twee jaar. Ook wordt voor 2 miljard euro aan nieuwe belastingen ingevoerd.

Dat maakte de minister van financiën Yannis Stournaras donderdag bekend. Griekenland moet extra bezuinigen om in aanmerking te komen voor een betaling van 31 miljard euro aan noodsteun.

De geldschieters, het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank hebben die voorwaarde gesteld. Griekenland is sinds twee jaar afhankelijk van noodsteun.

Woensdag bereikten de partijloze Stournaras en de Griekse premier Antonis Samaras van de partij Nea Dimokratia overeenstemming over hoe die bezuinigingen binnen te halen. De twee tegenstribbelende partijen Pasok en Democratisch Links werden pas donderdag over die bezuinigingen ingelicht.

Verlenging

De leider van de socialistische coalitiepartij Pasok, Evangelos Venizelos, wil graag een verlenging van 2 jaar om het pakket maatregelen uit te voeren, voordat het Griekse parlement zich erover uitspreekt. Daar worden nog onderhandelingen over gevoerd, aldus Venizelos.

Stournaras zei echter dat het bestaande tijdschema van 2 jaar om de maatregelen door te voeren onveranderd zal blijven.

Trojka

Het is onduidelijk of de gesprekken tussen de drie partijen donderdag verdergaan. Als de overeenkomst volledig is afgerond wordt deze gepresenteerd aan de trojka van de drie schuldeisers.

Pas als die akkoord zijn krijgt Griekenland de miljarden overgemaakt die een bankroet moeten voorkomen.