AMSTERDAM - Het onderzoeksrapport van DE Master Blenders naar de boekhoudkundige problemen in Brazilië is vrijwel klaar, maar zal niet openbaar worden gemaakt.

Dat laat hoofd investeerdersrelaties Robin Jansen weten aan ABM Financial News.

Beleggers moeten wachten tot de komende aandeelhoudersvergadering op 28 november op meer informatie. Volgens Jansen is in grote lijnen al gezegd wat er in Brazilië aan de hand was en wat de gevolgen waren.

Mochten er toch vragen zijn, dan noemt Jansen de aandeelhoudersvergadering de beste gelegenheid om die te stellen.

Onregelmatigheden

DE maakte de boekhoudkundige onregelmatigheden begin augustus bekend, bijna een maand na de beursgang van het bedrijf. De Braziliaanse divisie had jarenlang de cijfers gemanipuleerd, waardoor de resultaten van het bedrijf gunstiger leken dan die in werkelijkheid waren.

De koffiemaker stelde daarop meteen een onderzoek in. Door de fraude bleek de omzet van DE lager en is er minder winst gemaakt.

Schadevergoeding

Hoogstwaarschijnlijk zal de Vereniging van Effectenbezitters DE tijdens de aandeelhoudersvergadering aan de tand voelen. De belangenvereniging wil een schadevergoeding voor beleggers vanwege de fraude.

"Douwe Egberts heeft beleggers op het verkeerde been gezet", zei adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB in augustus, wijzende op de informatie die is verstrekt bij de beursgang.

Jansen laat weten dat er geen afspraken met de VEB geagendeerd zijn. Ook de VEB moet dus wachten tot 28 november. DE verwacht in de komende weken het rapport af te ronden, zegt Jansen.