BUNNIK - Autoverkopers moeten rekening houden met een iets minder jaar in 2013. De verkopen van personenauto's dalen volgend jaar naar verwachting met ongeveer 4 procent tot 480.000. 

Dat hebben de brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging donderdag bekendgemaakt.Dit jaar worden er vermoedelijk 500.000 auto's verkocht. De schatting voor volgend jaar is in lijn met met het langjarig gemiddelde van de verkopen van nieuwe auto's.

''Ondanks een laag consumentenvertrouwen, een verhoging van de btw en een stijgende werkloosheid blijft er vraag naar nieuwe, zuinige personenauto’s'', aldus de Bovag.

De belangenbehartigers plaatsen wel een kanttekening: als de belastingvrije reiskostenvergoeding wordt afgeschaft zullen er hoogstwaarschijnlijk minder auto's verkocht worden in 2013.

Particulieren

Het besteedbaar inkomen voor particulieren, goed voor ruim de helft van de nieuwverkopen, gaat dan omlaag en de kosten omhoog.

Bovag en RAI voorzien voor de markt van bestelwagens geen herstel volgend jaar. Sinds de vorige crisis in 2009 daalde de verkopen van bedrijfsbusjes fors. ''Naar verwachting komen de verkopen dit jaar rond de 57.000 en dat zal in 2013 niet anders zijn'', aldus de Bovag.

De 10 jaar voor de crisis van 2009 lag de gemiddelde verkoop van bestellers rond de 80.000 per jaar. ''De terughoudende markt heeft met name te maken met de matige economische vooruitzichten, die onder meer de bouw hard treffen'', aldus de brancheorganisatie.