LONDEN - ING houdt vast aan zijn voornemen om nog dit jaar een deel van de in 2008 ontvangen staatssteun terug te betalen. Dat zegt topman Jan Hommen donderdag in een presentatie tijdens de jaarlijkse conferentie van banken en verzekeraars van Bank of America Merrill Lynch in Londen.

Volgens Hommen helpen solide resultaten in de eerste jaarhelft en de verkoop van ING Direct Canada en het belang in Capital One de bank zijn kapitaal verder te versterken. Dat maakt het mogelijk een deel van de staatssteun af te lossen.

ING kreeg in 2008 10 miljard euro staatssteun om de kredietcrisis het hoofd te bieden. Het bedrijf heeft daarvan inmiddels 7 miljard euro terugbetaald, plus 2 miljard euro aan rente en premies.

Het bank- en verzekeringsconcern moet in totaal nog 4,5 miljard euro aan aflossing en boetes overmaken aan de Staat.

Kapitaalratio's

Hommen herhaalde dat het de bedoeling is dat ING de Nederlandse staat zo spoedig mogelijk alle ontvangen steun terugbetaalt, en tegelijkertijd zijn kapitaalratio's verbetert. Gesprekken over de verkoop van de Aziatische verzekeringstak lopen nog, zei hij.

Verder meldde de topman dat ING zijn blootstelling aan Spaans staatspapier verder heeft afgebouwd. Die bedroeg in juli 34,9 miljard euro, tegen 36,4 miljard euro aan het einde van het tweede kwartaal.