AMSTERDAM - De bonden en bouwbedrijf Volkerwessels hebben woensdagnacht een akkoord bereikt over de reorganisaties die het bedrijf wil doorvoeren. Het onderhandelingsresultaat is een eindbod van het bedrijf dat neutraal wordt voorgelegd aan de leden, meldt FNV Bouw.

Bij verschillende dochtermaatschappijen is actiegevoerd voor een ruimere afvloeiingsregeling. De acties werden opgeschort toen Volkerwessels een adempauze inlaste in de reorganisatie.

"Dit resultaat ligt te ver van onze inzet om er meteen 'ja' tegen te kunnen zeggen", laat onderhandelaar van FNV Bouw Hans Crombeen weten. Het is volgens hem wel positief dat veel energie wordt gestoken in de begeleiding bij het vinden van nieuwe werk voor ontslagen personeel. "Daarom verdient dit plan dat we het aan onze leden voorleggen."

Het lijkt er volgens hem op dat het bedrijf 'enigszins' tot inkeer is gekomen. "Er komt een oplossing voor mensen die al eerder met slechte voorwaarden zijn ontslagen. Dat was nadrukkelijk onze inzet."

300 banen

Bij de Volkerwessels-dochters verdwijnen in totaal driehonderd banen. De directie en de vakbonden overlegden woensdag over een centraal sociaal plan. Aanvankelijk wilde het bouwbedrijf daar niet aan.

FNV Bouw wilde het liefst dat de werknemers uit de WW blijven, door ze bij een ander dochterbedrijf aan het werk te zetten. Vicevoorzitter van FNV Bouw Charly Ramdas gaf eerder aan dat er anders een 'fatsoenlijke pleister op de wonde' moet komen. Het lijkt erop dat het dat laatste is geworden.

Ontslagen werknemers krijgen maximaal twee jaar een aanvulling van 17,5 procent op de WW. Ook worden ze 'intensief begeleid' naar ander werk. Als dat niet lukt, krijgen werknemers 0,9 keer de kantonrechtersformule als ontslagvergoeding, min de tot dan toe al betaalde dagen. Eerst kregen werknemers maximaal 0,6 keer de kantonrechtersformule.