AMSTERDAM - De invoering van een nieuw puntensysteem en de daarop volgende huurverhogingen zorgen ervoor dat tienduizenden socialehuurwoningen in Amsterdam en omgeving in de vrije sector terechtkomen. 

Een op de vijf woningen komt uit boven de maximumgrens van 664 euro aan huur die voor dit type geldt.

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs woningcorporaties.

Ook in regio's als Leiden en Utrecht verhogen woningcorporaties de huren flink. Bij de nieuwe puntentelling wordt de ligging van de woning meegenomen in de huurprijs.

Klein huis

 ''Deze ontwikkeling is juist goed voor middeninkomens op zoek naar een klein huurhuis'', aldus directeur Hans van Harten van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.

''De huurstijging is redelijk, zeker als je kijkt naar de werkelijke prijs van de woning dan liggen de huurprijzen nog steeds ver onder de marktwaarde.''

In het nieuwe puntensysteem worden zogenoemde schaarstepunten toegekend door het Rijk. Woningen in 144 gemeenten met relatief hoge woningprijzen kregen 15 tot 25 'woningwaarderingspunten' op basis van de WOZ-waarde. Met de extra punten kan de huur worden verhoogd.

In Amsterdam is de huurverhoging door schaarstepunten met gemiddeld 60 euro per maand het meest opvallend.

Uitleg

GroenLinks-Tweede Kamerlid Bram van Ojik wil een brief met uitleg van minister Liesbeth Spies (Wonen): ''De extra huurpunten zetten de huurmarkt verder op slot. Zittende huurders kunnen geen kant op, en voor nieuwe huurders zijn steeds minder betaalbare huurwoningen beschikbaar."

"Bovendien kunnen coöperaties zo een selectiebeleid voeren, want woningen in de binnenstad zijn niet meer toegankelijk voor huurders met een laag inkomen. De minister stelde nog deze maand dat geen sprake zou zijn van explosieve huurstijgingen door de punten. Als 60 tot 100 euro per maand niet explosief is, wat is het dan wel?”