AMSTERDAM - NS wil een belang van 49 procent nemen in de Haagse vervoersmaatschappij HTM. Dat bevestigde de spoorwegmaatschappij donderdag.

Het gaat om 49 procent van de aandelen. De deal is nog niet definitief, omdat NS eerst een boekenonderzoek bij HTM wil doen.

Na afloop daarvan wordt ook duidelijk hoeveel NS wil betalen voor het minderheidsbelang. HTM is nu voor honderd procent in handen van de gemeente Den Haag.

NS en HTM willen met de samenwerking de dienstverlening aan de reiziger optimaliseren. De informatievoorziening aan de reiziger wordt sterk verbeterd, laten beide organisaties weten in een gezamenlijk persbericht. Ook worden de dienstregeling van bus, tram en trein beter op elkaar afgestemd.

NS en HTM denken dankzij de betere samenwerking meer reizigers te trekken.

Gevolgen

Het is nu nog niet duidelijk wat de verkoop van de aandelen voor gevolgen heeft voor het personeel van HTM.

De SP heeft donderdag vragen gesteld over de overname. De partij wil onder meer weten wat de (financiële) gevolgen zijn voor de NS en het Rijk. Ook wil ze weten welke consequenties de overname van het aandelenpakket heeft voor het personeel.

Reizigersvereniging Rover staat in principe positief tegenover de aankoop van HTM-aandelen door NS. "Als de samenwerking inderdaad leidt tot een betere afstemming van dienstregelingen en tarieven tussen NS en lokale vervoerders is dat in het belang van de reizigers en kan Rover dit voornemen ondersteunen", meldt Rover.