AMSTERDAM - Supermarktconcern Ahold stapt volgend jaar over naar een nieuwe accountant. Na 25 jaar wordt Deloitte ingeruild voor PwC.

Dat maakte Ahold woensdag bekend. De aandeelhoudersvergadering van Ahold moet het besluit in april volgend jaar nog wel goedkeuren.

Volgens Ahold volgt de overstap uit een aanbesteding, waarin PwC als beste uit de bus kwam. 

In de 25 jaar accountantscontrole viel ook de boekhoudfraude bij het supermarktconcern, in 2003, waarbij de rol van Deloitte veelvuldig ter discussie werd gesteld.

In juni won Deloitte nog twee beroepen in de Ahold-zaak die waren aangespannen door de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi). Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBp) heeft de accountant zich niet schuldig gemaakt aan misleiding in de fraudezaak.

Geen onderzoek

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) deed in juni aangifte van onder meer valsheid in geschrifte. Vorige week werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie geen strafrechtelijk onderzoek instelt naar Deloitte noch voormalig bestuurder Roger Dassen noch hoofdjurist Sjef Evers. De VEB bestudeert de mogelijkheden om het OM alsnog tot vervolging te laten overgaan.