AMSTERDAM - De Europese Unie gaat maatregelen instellen om de luchtvaartindustrie in de regio te beschermen en het concurrentievermogen ten opzichte van andere werelddelen te vergroten.

Dit blijkt uit voorstellen van de Europese Commissie waarover NU.nl beschikt en woensdag worden gepresenteerd.

Volgens Brussel staat de concurrentiepositie van de luchtvaart in de EU onder grote druk. De sector creëert werk voor 5,1 miljoen mensen.

Oneerlijke concurrentie

De afname is voornamelijk te danken aan 'intense internationale concurrentie', zo stelt de Commissie. Zo hebben veel grote luchtvaartmaatschappijen last van de opkomst van prijsvechters. Ook is er sprake van oneerlijke concurrentie door subsidies in landen buiten Europa.

Brussel voorspelt dan ook dat tussen 2011 en 2030 het zwaartepunt van de luchtvaart verschuift van de EU naar Azië en het Midden-Oosten.

Schiphol

Het gaat ook slechter met vliegtuigfabrikanten, luchthavens en de dienstensectoren in de luchtvaart. Zo stelt de Commissie dat ook Schiphol onder de toenemende concurrentie te lijden heeft: ook al steeg het passagiersaantal van 2000 tot 2010 met 3,7 procent, de luchthaven daalde van de 10e naar de 14e plek van grootste luchthavens ter wereld. 

Beweeg de cursor over het diagram om het aantal passagiers te zien. De gegevens zijn afkomstig van Airports Council International. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Brussel gaat zich dan ook inzetten om als EU als een 'blok te gaan optreden' door bijvoorbeeld gezamenlijk luchtvervoersovereenkomsten te sluiten met landen als China, Rusland, Japan en de ASEAN-landen in Zuid-Oost Azie.  

Ook gaat de EU zich sterk maken om in de bestaande bilaterale overeenkomsten voor luchtdiensten tussen EU-lidstaten en niet-EU-landen bepalingen op te nemen over eerlijke concurrentie.

Liberalisering

Brussel wil daarnaast af van de beperkingen die veel lidstaten luchtvaartmaatschappijen opleggen om toegang te krijgen tot nieuwe kapitaalbronnen. De Commissie pleit voor een verdere liberalisering van de markt.

Het pakket van maatregelen moet de sector 12 miljard euro per jaar opleveren.

Interactieve kaart top 100 luchthavens

Klik op de vliegvelden om meer informatie te zien. De gegevens zijn afkomstig van Airports Council International, via The Guardian. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen