BERLIJN - President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank ziet aanleiding voor optimisme over de toekomst van de eurozone.

Draghi zei dinsdag, tijdens een bezoek aan Berlijn, dat er ''verscheidene redenen zijn om optimistisch te zijn over de richting van de eurozone''.

Met name de hervormingen die reeds in verscheidene landen zijn doorgevoerd, stemmen Draghi tevreden. Hij waarschuwde dan ook dat ''passiviteit'' het grootste gevaar voor de toekomstige stabiliteit vormt.

Vertrouwen

Draghi liet verder weten dat hij er vertrouwen in heeft dat de Europese lidstaten het eens zullen worden over de vorm die de bankenunie zal moeten krijgen. Op dit moment is er nog enige onenigheid over onder meer de vraag of de ECB toezicht moet kunnen uitoefenen op alle banken binnen de eurozone, of dat alleen grote, zogenoemde systeembanken onder dat toezicht moeten vallen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die evenals Draghi sprak op een bijeenkomst van Duitse industriëlen, stapte in de discussie over de snelheid waarmee de bankenunie moet worden opgericht.

Sterker bankentoezicht

Zij suggereerde dat er voldoende tijd moet worden genomen om alle mechanismes van de unie goed in te stellen. ''Ik ben voor een sterker bankentoezicht in de eurozone. Maar het Europese toezicht moet ook bindend zijn. Ik kan niet praten over een directe herkapitalisatie van banken in andere landen als we nog niet het recht hebben gecreëerd om in te grijpen''.

Merkel en Draghi spraken eerder ook met elkaar achter gesloten deuren. Een woordvoerder van Merkel liet weten dat de twee met name de bankenunie en de noodzaak tot hervormingen hebben besproken.