VOORBURG - Rusland was vorig jaar voor Nederland de belangrijkste aardolieleverancier. Nederland voerde in 2003 ruim 48 miljoen ton ruwe aardolie in. Ruim eenvijfde kwam uit Rusland, dat daarmee Groot-Brittannië heeft afgelost als belangrijkste aardolieleverancier. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd.

De invoer van ruwe olie lag 2 procent boven het niveau van 2002. Voor de 48 miljoen ton werd 8,8 miljard euro betaald. De gemiddelde invoerprijs per ton was 181 euro, iets minder dan de 186 euro in .

Eenderde van de ruwe olie die Nederland in 2003 invoerde, kwam uit de landen van de OPEC (Organisatie van Olie-Exporterende Landen). In 1975 kwam bijna alle ruwe olie daar nog vandaan. De afgelopen jaren is Nederland steeds meer ruwe olie gaan halen uit Rusland, Noorwegen en Groot-Brittannië, die niet tot de OPEC behoren.

Rusland was vorig jaar de grootste leverancier, gevolgd door OPEC-land Saudi-Arabië. Groot-Brittannië en Noorwegen kwamen op respectievelijk de derde en de vierde plaats. OPEC-lid Koeweit maakte de topvijf rond.