BRUSSEL - KPN gaat mogelijk ongeveer tweehonderd banen schrappen bij zijn Belgische dochteronderneming BASE. Het mobiele telefoonbedrijf telt momenteel 930 banen. De banenreductie houdt verband met een reorganisatie. Dat heeft KPN maandag bekendgemaakt.

De reorganisatie is naar eigen zeggen nodig om BASE verder te kunnen laten groeien. Het bedrijf wil zich alleen nog concentreren op zijn kernactiviteiten. Niet-kernactiviteiten worden afgestoten of uitbesteed. Meer abonnees binnenhalen is de belangrijkste doelstelling.

BASE werkt sinds vorig jaar zomer volgens een nieuwe strategie. Er werd 270 miljoen euro geïnvesteerd in het netwerk om de bereikbaarheid te verbeteren. De dekking van BASE doet nu niet onder voor die van de concurrentie en dat had een positieve invloed op de resultaten, aldus het bedrijf.

Het meldt dat in het vierde kwartaal 2003 91.000 nieuwe klanten werden binnengehaald. Die opgaande trend heeft zich doorgezet in de eerste twee maanden van dit jaar. Voor de laatste vijf kwartalen was het resultaat voor rente, belasting en afschrijvingen van BASE positief. Het steeg van 10 miljoen euro in 2002 naar 48 miljoen euro in 2003.