DEN HAAG - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in de eerste raming van half augustus.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Het cijfer is onder meer aangepast doordat de export van goederen en diensten opwaarts is bijgesteld. Het handelsoverschot komt hierdoor hoger uit dan eerder geraamd. Tegelijkertijd is de consumptie van de overheid neerwaarts aangepast.

Vergeleken met het eerste kwartaal groeide de economie in het tweede kwartaal met 0,2 procent. Dat is onveranderd ten opzichte van de eerdere raming.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen


Vorige maand werd bekend dat de investeringen in het afgelopen kwartaal met dik 3 procent terugliepen. Dat kwam vooral door de malaise in de bouw. Zowel in woningen als bedrijfspanden werd minder geïnvesteerd. Ook de investeringen in machines en installaties daalden.