HAMBURG - De landen van de eurozone willen de capaciteit van het noodfonds ESM drastisch verhogen. 

Het ESM zou voor noodgevallen 2 biljoen euro (2000 miljard euro) beschikbaar moeten hebben, zo schrijft het Duitse blad Der Spiegel op zondag.

Dat is vier maal zoveel als het ESM op dit moment heeft. Op deze manier zouden ook grote landen als Spanje en Italië in noodgevallen kunnen worden ondersteund.

De meeste landen, waaronder Duitsland, zouden in ieder geval instemmen met de verhoging van het beschikbare geld. Dat zou pas gebeuren nadat het ESM binnenkort in werking is getreden. Wel zou de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble willen dat het Duitse parlement zich achteraf uitspreekt over de maatregel.

Finland

Volgens Der Spiegel zou alleen Finland willen dat het Finse parlement al voor de verhoging zich over de zaak buigt. Volgens Helsinki is de verhoging van het budget van het ESM een ingrijpende wijziging van het oorspronkelijke plan. Fins verzet zou de eventuele verhoging kunnen vertragen.

Volgens bronnen van Der Spiegel zou de verhoging van het beschikbare geld gefinancierd moeten worden op de manier waarop ook het tijdelijke noodfonds EFSF zou worden bekostigd.

Dat wil zeggen dat niet alleen de deelnemende landen aansprakelijk zijn, maar dat ook private geldschieters enig risico op zich nemen. Deze constructie bleek bij het EFSF echter niet goed te werken omdat er te weinig belangstelling onder private geldschieters was.

Vijf vragen over het Europese Noodfonds

Alles over de schuldencrisis