ATHENE - Het Griekse begrotingstekort is aanzienlijk groter dan eerder verwacht. De inspecteurs van de trojka hebben geconstateerd dat het tekort inmiddels zo'n 20 miljard euro bedraagt.

Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel zondag. Het blad zegt delen van een concept-rapport van het driemanschap van de Europese Unie, de Europese Centrale bank en het Internationaal Monetair Fonds in handen te hebben.

De trojka is verrast door de hoogte van het bedrag. Dat ligt bijna 2 keer hoger dan eerder door de Griekse premier Antonis Samaras was toegegeven. Het lijkt onmogelijk dat Griekenland zelf het gat van 20 miljard kan dichten.

Het land neemt wel bezuinigingsmaatregelen, maar stuit daarbij op groot verzet van de bevolking. Het bezuinigingsprogramma heeft volgens bronnen veel vertraging opgelopen. Bovendien komt er door de steeds dieper wordende recessie steeds minder geld in de staatskas.

Noodhulp

De controle van de trojka en de onderhandelingen van de inspecteurs is bepalend voor de vraag of Griekenland de volgende tranche van de noodhulp van de EU, de ECB en het IMF krijgt.

Als het onverwachte gat op de begroting niet wordt gedicht, zouden de Grieken daar in ieder geval niet voor in aanmerking komen.

Samaras heeft de trojka waarschijnlijk al om meer tijd gevraagd om de bezuinigingen door te voeren en de begroting op orde te krijgen. Ook zou Athene meer flexibiliteit van de grote geldschieters, zoals de ECB, willen.

Consensus

Uitstel zou wel weer meer geld kosten, wat in Europa op verzet stuit. Er tekent zich echter wel een consensus af om de Grieken meer tijd toe te staan.

De Franse premier Jean-Marc Ayrault zei zondag nog in een interview op de website Mediapart, dat Griekenland inderdaad meer ruimte moet krijgen. Volgens Ayrault is het totale noodpakket van 120 miljard euro voor Griekenland te klein. Ook zou de ECB volgens de Franse premier ''echt de rol van centrale bank moeten gaan spelen''.

Het IMF heeft afgelopen week gezegd dat eventuele extra kosten voor Griekenland voor rekening van de EU en de ECB komen.