BRUSSEL - Honderden truckers rijden maandag met een slakkengangetje in vijf konvooien naar Brussel, als protest tegen de komst van veel buitenlandse chauffeurs.

De actie leidt vrijwel zeker tot vele extra files bij de zuiderburen.

De vrachtwagenchauffeurs klagen erover dat steeds meer Belgische bedrijven goedkope Polen, Slovenen en Slowaken inhuren voor de ritten. Ze eisen meer controle op de regels voor het inhuren van buitenlanders.

''Zolang het mogelijk is dat een Pool voor 5 euro per uur rondrijdt, verliezen de Belgen hun job'', zegt Frank Moreels van truckersbond ABVV-BTB zaterdag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

''Onze chauffeurs smeken erom: doe iets. Er gaat geen dag voorbij of er hangt er een aan de lijn die zijn job is kwijtgeraakt.''

Kritiek

De actie leidt tot kritiek van de Belgische automobilistenorganisatiesTouring en VAB. Volgens de organisatie kunnen ook Nederlandse, Duitse en Luxemburgse zelfstandige chauffeurs meedoen.

De konvooien tuffen vanaf half elf naar Brussel over de snelwegen E40 vanuit Gent en Luik, E19 vanuit Nijvel en Antwerpen en E411 vanuit Namen. Op 50 km van Brussel verlagen de truckers hun snelheid tot een minimum.