DEN HAAG - De energieproducenten RWE/Essent, GDF en E.ON willen vrijgesteld blijven van een belasting voor de opwekking van stroom door het verbranden van steenkool.

De energieproducenten RWE/Essent, GDF en E.ON willen vrijgesteld blijven van een belasting voor de opwekking van stroom door het verbranden van steenkool.

Ze hebben dat in een brief aan de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos geschreven. Een woordvoerder van Essent heeft een bericht van de NOS hierover vrijdag bevestigd.

Tot dusver zijn elektriciteitsbedrijven vrijgesteld van een kolentaks, omdat ze ook al energiebelasting betalen. Maar het kabinet wil het gebruik van vervuilende steenkool duurder maken, zodat de producenten gedwongen zijn op zoek te gaan naar schonere alternatieven.

De drie energiebedrijven denken dat dit geen zoden aan de dijk zet. Als de Nederlandse stroomproducenten schoner gaan werken, zal er vaker goedkope stroom van vervuilende bedrijven uit het buitenland worden geïmporteerd, waarschuwen ze.

Grijze kolenlobby

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren roept PvdA-leider Diederik Samsom op ''niet te luisteren naar de grijze kolenlobby van de industrie''. Volgens haar voeren de energiebedrijven een achterhoedegevecht en moet Samsom ''naar zijn groene hart luisteren''.

''De vervuiler hoort te betalen en de vergroener moet worden beloond.'' Van Tongeren wijst erop dat in Duitsland de energieprijzen dalen door de inzet op schone energie. ''Laten we dit goede voorbeeld in Nederland volgen.''