HOOFDDORP - Knab, de bank van Alex-oprichter René Frijters gaat donderdag van start. De nieuwe consumentenbank opereert onder de bankvergunning van Aegon, dat er "tientallen miljoenen" euro's in heeft geïnvesteerd.

Eind vorig jaar verschenen er al berichten over de bank-in-oprichting, die tot een dag voor de lancering nog de werktitel 'Bank van Morgen' droeg.

Voor de diensten van de bank moet worden betaald: 15 euro per maand. Dat bedrag zorgt er volgens Frijters voor dat er "volledige kostentransparantie is" en dat "de consument niet bang hoeft te zijn dat bepaalde producten worden geadviseerd omdat de bank er zelf beter van wordt".

Consumenten kunnen bij Knab wereldwijd betalen, contant geld opnemen en sparen en wordt ook vermogensbeheer aangeboden. Over het tegoed op de betaalrekening wordt rente vergoed (0,5 procent tot 2000 euro) en een eventuele roodstand kan automatisch worden aangevuld vanaf de spaarrekening.

Investeerder

Frijters krijgt naar eigen zeggen "alle vrijheid" van investeerder Aegon. Hoeveel geld de enige investeerder precies in de nieuwe consumentenbank heeft gestoken, wil hij niet zeggen, maar het gaat om "tientallen miljoenen euro's".