NEW YORK - Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is gekelderd van de 14e naar de 36e plaats op de Forbes-lijst van de rijkste Amerikanen.

De koersdaling van aandelen Facebook kostte Zuckerberg in één jaar 8,1 miljard dollar (6,2 miljard euro), het grootste verlies van iedereen op de lijst van 400 superrijke Amerikanen.

De pas 28-jarige Amerikaan heeft echter altijd nog 9,4 miljard dollar (7,2 miljard euro) over, meldde het zakenblad Forbes woensdag.

Bovenaan de lijst prijkt nog altijd Microsoft-oprichter Bill Gates. Zijn vermogen is 10 procent gestegen naar 66 miljard dollar.

Hij wordt gevolgd door superbelegger Warren Buffett ($46 miljard), Oracle-oprichter Larry Ellison ($41 miljard) en de gebroeders Charles en David Koch van Koch Industries (ieder circa $31 miljard).

Gestegen

De vijf rijksten hebben absoluut geen last gehad van de recessie. Integendeel, hun vermogen is met $34 miljard gestegen, driemaal zo hoog als de toename op de lijst van vorig jaar. Zij hadden vooral geluk met hun aandelen.

''Het verschil tussen de erg rijken en de rest van ons blijft dus groeien. Gelukkig doen alle vijf van deze mensen aan liefdadigheid. De top-drie heeft beloofd om minstens de helft van hun vermogen weg te schenken'', concludeert Forbes.

Nieuwkomer

Hoogste nieuwkomer onder de 400 superrijken is Laurene Powell Jobs. Zij is de weduwe van de legendarische Apple-oprichter Steve Jobs. De 48-jarige blondine staat op de 28e plaats met een vermogen $11 miljard.

De rijkste artieste is Jennifer Lopez. De zangeres heeft een winstgevend kledingmerk en een parfummerk, terwijl ze flink bijverdient als jurylid bij American Idol. Lopez vergaarde zo 52 miljoen dollar in de laatste 12 maanden, waarmee ze Lady Gaga van de troon stoot.