DEN HAAG - Interim-voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale FNV wil alleen nog praten met de werkgevers als die zich tegemoetkomender opstellen.

Hij zegt dat in het nieuwe nummer van het blad Forum van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes "moet niet denken dat we straks gewoon op de oude voet verder kunnen'', waarschuwt Heerts. "We gaan de werkgevers diep in de ogen kijken: hoe kunnen we verder, wat hebben we elkaar te bieden.''

Volgens Heerts hebben de werkgevers de afgelopen jaren "met de mond beleden hoe spijtig ze de problemen binnen de vakbeweging vonden'', maar deden ze intussen gewoon zaken met het kabinet.

"Ze hadden ook tegen de politiek kunnen zeggen: we stoppen met praten, want we willen dat onze partners ook volwaardig mee kunnen doen.''

Interne problemen

Eerder zei Heerts dat de FNV voorlopig niet klaar is voor een gesprek met de werkgevers als gevolg van de interne problemen in de vakcentrale. De interim-voorzitter trad enkele maanden geleden aan om het veranderingsproces in de FNV te leiden.

Binnen de vakcentrale ontstond een hevig conflict toen toenmalig voorzitter Agnes Jongerius vorig jaar een pensioenakkoord sloot met werkgevers en kabinet.

De ruzie leidde bijna tot een splitsing. Na adviezen van PvdA-politici Jetta Klijnsma begon een hervorming.

Die moet in april leiden tot een vakcentrale waarin de leden meer te zeggen hebben en waarin de afzonderlijke bonden elkaar niet langer de tent uitvechten.

Populisme

In Forum zegt Heerts dat de onderlinge strijd in de FNV mede het gevolg was van het populisme.

''Laten we wel wezen, we hadden nu heel anders gediscussieerd als bij de verkiezingen de SP en de PVV allebei 30 zetels hadden behaald.'' Die twee partijen willen volgens Heerts niets veranderen in de sociale zekerheid.

De hervorming binnen de FNV moet voor 30 april volgend jaar klaar zijn. Dat wordt nog een hele klus, laat Heerts weten. ''Als het makkelijk was, zat er wel een ander.''