AMSTERDAM - De veiling van het eerste deel van de Scheringa-collectie heeft dinsdag 2,3 miljoen euro opgebracht. Dat heeft directeur Jop Ubbens van veilinghuis Christie's in Amsterdam laten weten. 

De geschatte opbrengst lag tussen de 1,5 en 2 miljoen euro. Volgens Ubbens is alles verkocht.

Volgens Ubbens is alles verkocht. De opbrengst van 2,3 miljoen is het 'netto hamerbedrag', dat wil zeggen exclusief kosten zoals commissie en btw.

Bij Christie's gingen ongeveer 160 werken van naoorlogse, internationale realistische kunstenaars onder de hamer die in het bezit waren van Dirk Scheringa. Voor zijn museum in Spanbroek had hij een grote verzameling realistische kunst aangelegd. Na het faillissement van zijn DSB Bank legden schuldeisers beslag op de collectie.

Op de veiling kwamen dinsdag werken van 53 verschillende kunstenaars. Een van de topstukken was het beeld Man on a Bench van de Amerikaanse kunstenaar Duane Hanson. Het kunstwerk werd verkocht voor het nettobedrag van 260.000 euro. De taxatie lag tussen de 140.000 en 180.000 euro.

Vooroorlogse kunst

Op 27 november veilt Christie's de vooroorlogse kunst van de Scheringa-collectie. De topstukken komen in het najaar en voorjaar onder de hamer in Londen, New York en Hongkong. De opbrengst van de gehele veiling gaat naar de curatoren en de Deutsche Bank.

Zakenman Hans Melchers heeft het Nederlandse deel van de Scheringa-collectie gekocht. Hij wil de kunst tentoonstellen in een museum in de Achterhoek.