AMSTERDAM - Topman Ton Büchner van AkzoNobel, sinds april in functie, kampt met oververmoeidheid. Hij neemt daarom tijdelijk verlof.

Dat maakte het grootste verfbedrijf ter wereld dinsdag bekend. AkzoNobel verwacht dat Büchner in de eerste helft van oktober zijn werkzaamheden hervat. AkzoNobel publiceert zijn derdekwartaalcijfers op 18 oktober.

Financieel topman Keith Nichols neemt de taken van de vermoeide topman tijdelijk waar. Büchner trad in april dit jaar in dienst bij AkzoNobel als opvolger van Hans Wijers. 

AkzoNobel was dinsdagochtend kort na opening de grootste daler op de beurs in Amsterdam met een verlies van 4 procent.

Stap terug

''Ceo's zijn soms net mensen'', zei een woordvoerder van het bedrijf. ''Hij heeft te veel hooi op zijn vork genomen en moet even een stap terug doen.''

De zegsman benadrukte dat Büchner geen ernstige ziekte heeft. De afgelopen anderhalve week zat de bestuursvoorzitter al thuis. Het komt niet vaak voor dat een topman van een grote multinational zich ziek meldt.

Reisschema

Volgens een woordvoerder van Akzo zijn de vermoeidheidssymptomen van Büchner, die al bijna twee weken thuiszit, uitsluitend werk gerelateerd.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers van Akzo in juli vertelde de topman enthousiast dat hij in de maanden daarvoor de wereld was afgereisd om fabrieken te bezoeken en klanten en aandeelhouders te ontmoeten. Dat drukke reisschema breekt hem volgens de zegsman nu op.

Marktvorsers reageerden ook ietwat verbaasd. Zij wezen erop dat Büchner voorheen topman was van het Zwitserse Sulzer en dus gewend zou moeten zijn aan de hoeveelheid werk die komt kijken bij het leiden van een beursgenoteerd bedrijf.

De oververmoeidheid toont aan dat er veel werk te verzetten is bij AkzoNobel, zo vinden ze. "De afwezigheid van de topman is duidelijk geen goed nieuws en kan noodzakelijke veranderingen bij het bedrijf vertragen'', aldus Rabobank

Nieuwe strategie

Naast zijn drukke reisschema heeft Büchner het de afgelopen maanden ook druk gehad met het in de steigers zetten van een nieuwe strategie, die hij binnenkort zou presenteren.

Akzo kampt met een afnemende vraag naar verf in met name Europa en de Verenigde Staten. De nettowinst daalde daardoor in het tweede kwartaal op jaarbasis met 22 procent naar 197 miljoen euro.