SINGAPORE - Veel miljardairs zijn het afgelopen jaar nog rijker waren geworden dan ze al waren. Miljonairs daarentegen raakten geld kwijt.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van de organisatie Wealth-X, die zich verdiept in de ultrarijken.

Wealth-X telde wereldwijd 187.380 mensen met een vermogen van ten minste 30 miljoen dollar (bijna 23 miljoen euro). Samen hebben ze 25,8 biljoen dollar (bijna 20 biljoen euro). Niet gering, maar het is 1,8 procent minder dan het was.

De 'zwaarste klappen' vielen bij miljonairs in de categorie 200 miljoen tot 499 miljoen dollar. Hun aantal nam af met bijna 10 procent. Ze zagen ruim 11 procent van hun vermogen verdampen.

Miljardairs

Miljardairs deden het een stuk beter. Hun aantal nam toe met bijna 9,5 procent en hun vermogen groeide met 14 procent tot 6,2 biljoen dollar.

Dat juist de allerrijksten het zo goed doen, heeft volgens Wealth-X te maken met de steun die ze krijgen bij de inzet van hun vermogen. De adviesteams die miljardairs helpen de klippen van de crisis te omzeilen zijn meestal behoorlijk groter dan die van miljonairs. Ook hebben miljardairs automatisch de aandacht van iedere bank.