AMSTERDAM - Het overschot op de lopende rekening van Nederland is in het tweede kwartaal gedaald tot 11,2 miljard euro.

Dat meldde De Nederlandsche bank (DNB) maandag.

Een jaar eerder was het overschot 1,5 miljard euro groter. In het eerste kwartaal van dit jaar stond de lopende rekening nog ruim 17 miljard euro in de plus. De daling in het tweede kwartaal is de eerste in 3 jaar tijd.

Gerekend over een heel jaar kwam het overschot op de lopende rekening, waarop de internationale handel- en inkomensstromen van een land worden bijgehouden, uit op bijna 60 miljard euro. Dat is ruim 10 procent van het bruto binnenlands product, de som van alle goederen en diensten die in Nederland worden geproduceerd.

Europese Commissie

Daarmee is het overschot van Nederland groter dan de Europese Commissie wenselijk vindt. In een poging de onevenwichtigheden in de eurozone te verkleinen, heeft de commissie bepaald dat tekorten op de lopende rekening beperkt moeten blijven tot 4 procent van het bbp en dat overschotten niet groter zouden moeten zijn dan 6 procent.

Nederland dankt zijn grote overschot vooral aan de export. De internationale handel leverde in het tweede kwartaal een overschot op van 9,7 miljard euro. Dat is bijna evenveel als in het tweede kwartaal van 2011.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier