AMSTERDAM - Als Griekenland de eurozone nu zou verlaten, zijn de consequenties volgens minister Jan Kees de Jager (Financiële Zaken) te overzien.

Dat stelt hij in een interview met de Volkskrant.

"Zonder geld zijn zij slechter af dan wij. En voor een uitwas als Griekenland is het besmettingsgevaar ingeperkt: als dat land de eurozone zou verlaten, zijn de consequenties te overzien", aldus De Jager.

Op kritiek dat noodlijdende landen als Griekenland niet genoeg aangespoord worden te hervormen reageert De Jager resoluut: "Desnoods draaien we de geldkraan dicht, Athene kan daarover meepraten. Er zijn dwingende begrotingsafspraken, het is veel strenger geworden."

Risico's

Ook vindt hij niet dat Nederland nu een groter risico loopt door directe en indirecte leningen aan landen met een zwakke economie of door een nieuw, ongelimiteerd opkoopprogramma. "Die risico’s zijn gegroeid, maar de eurozone is weerbaarder geworden. De kans dat een land omvalt, is veel kleiner."

"Het gaat om de 15 miljard euro aan leningen en garanties die Nederland heeft uitstaan bij Griekenland, Portugal en Ierland tegenover een risico van honderden miljarden bij een uiteenvallen van de eurozone."

Dat risico is volgens de minister inmiddels dus beperkt. "Er zullen best nog wat piekjes en dalen komen, maar fundamenteel staan we er veel beter voor dan twee jaar geleden." Op dit moment kan er Europees alleen weinig meer gedaan worden. "Nu komt het op de lidstaten zelf aan", meent De Jager.

Lees alles over Griekenland en de schuldencrisis