RIJSWIJK - Nederland heeft dit jaar meer buitenlandse toeristen ontvangen voor een zomervakantie dan vorig jaar.  

Er kwamen in de zomer vooral meer Belgen en Duitsers, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC). Dat verwacht voor het hele jaar 2012 dat meer buitenlandse toeristen naar ons land komen.

Het gaat om een lichte stijging ten opzichte van de zomer van vorig jaar. Dat er meer Duitsers en Belgen kwamen, komt volgens het NBTC door de economisch onzekere tijden. ''Dan zoeken mensen hun vakantie dichter bij huis." Populair waren vooral de kust en Noord-Brabant.

Nazomer

Het aantal zomervakanties in eigen land bleef gelijk. Ze kwamen wel laat op gang. ''Het mooie weer van de afgelopen weken zorgde voor een run op lastminutes en was een stimulans om er in de nazomer nog op uit te trekken", constateert het NBTC.

''De campings hebben overal minder vakantiegangers ontvangen en de bungalowparken hebben, ondanks regionale verschillen, een redelijke zomer achter de rug." De hotelsector laat een lichte groei zien.

Positief

Mede op basis van de CBS-cijfers van de eerste vijf maanden, geluiden uit de sector en de NBTC-vestigingen in het buitenland, stelt het NBTC de jaarverwachting voor 2012 positief bij wat betreft het inkomend toerisme. Dit jaar bezoeken ongeveer 11,7 miljoen buitenlandse toeristen Nederland. Dat is 4 procent meer dan vorig jaar.

''Ondanks de crisis blijven Europeanen internationaal reizen. De bestemming Nederland is sterk afhankelijk van de Europese herkomstmarkten. Ongeveer 80 procent van al het internationaal bezoek komt uit Europa."

Positief voor Nederland is ook de groei van het aantal vliegverbindingen richting Nederland. Verder groeit het aantal bezoeken uit Azië. Voor de binnenlandse vakanties verwacht het NBTC dit jaar een stabilisatie.