AMSTERDAM - Er is een onderzoek ingesteld naar JPMorgan Chase om te controleren of de Amerikaanse bank zich wel houdt aan wetgeving bedoeld om witwassen te voorkomen.

Dat zegt een anonieme bron tegen persbureau Reuters. Een onafhankelijk bureau van het Amerikaans ministerie van Financiën bekijkt of JPMorgan wel voldoende doet om illegale transacties, met bijvoorbeeld drugsgeld of van landen waartegen internationale sancties zijn ingesteld, te voorkomen.

De Amerikaanse overheid heeft acties om witwassen tegen te gaan, opgevoerd. Met name transacties die in verband worden gebracht met Iran hebben de aandacht.

Vorige maand trof de toezichthouder een schikking van 340 miljoen dollar (bijna 260 miljoen euro) met de de Britse bank Standerd Chartered, na een onderzoek naar transacties die met Iran te maken hadden. Ook een andere Britse bank, HSBC Holdings, zou mogelijk vele honderden-miljoenen moeten betalen voor een schikking, vanwege transacties met Mexico, Iran, de Kaaimaneilanden en Saudi-Arabië.