BERLIJN - De Duitse regering overweegt energiecentrales te verbieden om te sluiten. Deze opmerkelijke maatregel moet voorkomen dat de oosterburen komende winter te weinig stroom hebben.

Elektriciteitscentrales die op gas en kolen worden gestookt zijn er veelal onrendabel, door de snelle opmars van zonnepanelen en windmolens. Door deze trend zouden komende winter meer oude energiecentrales uitgeschakeld worden dan verwacht, vreest de regering.

Exploitanten zijn mogelijk niet vrijwillig bereid om verliesgevende centrales open te houden, vreest het Duitse ministerie van Economische Zaken. De exploitanten hopen op een financiële vergoeding van de overheid.

De vele zonne- en windenergie in Duitsland heeft de stroomprijs enorm doen dalen. De panelen en windmolens zorgen nu voor circa 45 procent van de elektriciteit bij de oosterburen. Vrijdag bereikte de ecologische stroomproductie zelfs een nieuw record van 31.500 megawatt, aldus het Internationale Wirtschaftsforum Regenerative Energien (IWR) in Münster.

Daardoor is er steeds minder vraag naar elektriciteit uit fossiele centrales. In de winter zijn de centrales echter juist nodig, omdat er dan minder zonne-energie is.