Besluit Griekenland niet voor half oktober

NICOSIA - Een beslissing over Griekenland zal niet voor midden oktober genomen worden.

Dat zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden, vrijdag na afloop van het overleg. Hij verwacht het eindrapport van het team van experts, de zogeheten trojka, niet voor oktober.

Waarschijnlijk komt het trojkarapport wel te laat voor de eerstvolgende vergadering van de zogenoemde eurogroep op 8 oktober in Luxemburg.

Juncker verwacht niet dan al een beslissing te kunnen nemen, maar hij wil niet wachten tot een volgende vergadering in november.

De ministers zijn in Cyprus, dat dit halfjaar de voorzitter is van de Europese Unie.

Trojka

Hij verwacht het eindrapport van het team van experts, de zogeheten trojka, niet voor oktober. Waarschijnlijk komt het trojkarapport wel te laat voor de eerstvolgende vergadering van de zogenoemde eurogroep op 8 oktober in Luxemburg. Juncker verwacht niet dan al een beslissing te kunnen nemen, maar hij wil niet wachten tot een volgende vergadering in november.

Griekenland onderhandelt momenteel met de trojka over een nieuwe termijn aan noodhulp van 31 miljard euro. De geldschieters eisen in ruil 11,5 miljard euro aan besparingen, maar de gesprekken hierover lopen zeer moeizaam. Pas bij een akkoord kan de eurogroep de volgende termijn uitkeren.

De Jager

Het met schulden overladen land zou meer tijd willen om te voldoen aan de afspraken. Minister Jan Kees de Jager benadrukte voorafgaand aan de vergadering, dat Nederland Athene best meer tijd wil geven, maar alleen als dit geen extra geld kost.

Christine Lagarde, de president van het Internationaal Monetair Fonds, zei in Nicosia dat de optie om Griekenland meer tijd te geven overwogen moet worden. Wel benadrukte ze dat er meerdere manieren zijn om het steunprogramma en de daaraan gekoppelde eisen aan te passen.

Bovendien is het nu nog te vroeg om over meer tijd te spreken als het eindrapport nog niet binnen is. ''Griekenland heeft zich al flink ingespannen, maar zal dat moeten blijven doen'', aldus Lagarde.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie