AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben vrijdag ontkend dat er gesprekken plaatsvinden over een steunpakket aan Spanje ter waarde van circa 300 miljard euro.

Het Financieele Dagblad (FD) meldde vrijdag op basis van bronnen dat die gesprekken wel gaande zijn.

Volgens een woordvoerder van de ECB is dat bericht echter ongefundeerd. ''Er lopen geen onderhandelingen. Het is aan de Spaanse autoriteiten om een verzoek voor steun in te dienen.''

IMF-directeur Christine Lagarde zei dat er geen ''diepgaande onderhandelingen'' van de ECB en het IMF met Spanje plaatsvinden. ''Ik kan verzekeren dat dit niet zo is'', aldus Lagarde.

Verzekeren

Volgens het FD zou de ECB zich bij een Spaans steunpakket willen verzekeren van deelname van het IMF. Het strikte toezicht van het IMF hoort volgens de bronnen bij het programma dat de ECB onlangs aankondigde voor de opkoop van staatsobligaties.

De krant schrijft dat deze poging van de ECB om Spanje strenge voorwaarden voor hulp op te leggen, ingaat tegen de wens van de Spaanse premier Mariano Rajoy om juist soepel bejegend te worden.

De ECB is echter bang dat de eventuele hulp aan Spanje ontaardt in ''Griekse toestanden'', aldus het FD. Rajoy zei overigens eerder deze week dat hij geen bezwaar heeft tegen toezicht van het IMF.

Spanje profiteert van het opkoopprogramma van de ECB voor staatsobligaties omdat de rente op Spaanse schuldpapieren naar beneden gaat. Aan het opkoopprogramma zijn voorwaarden en eisen verbonden wat betreft de hervorming van de economie en bezuinigingen. Onbekend was tot nu toe in hoeverre het IMF daarbij betrokken zou zijn.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën liet vrijdag weten dat ''IMF en ECB onafhankelijke instituten zijn'' en dat hij niets over het bericht kan zeggen. ''De bedragen komen mij overigens niet bekend voor'', voegde De Jager toe. De minister is momenteel in Cyprus waar een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden wordt gehouden.

Leningen

De centrale bank van Spanje maakte vrijdag bekend dat de leningen van Spaanse banken bij de Europese Centrale Bank (ECB) in augustus een nieuw record bereikten.

Zowel Spaanse banken als Spanje zelf hebben de afgelopen maanden steeds meer moeite om tegen een betaalbare rente geld te lenen op de kapitaalmarkt, waardoor de banken hun toevlucht zochten bij de ECB.

Netto leenden de Spaanse banken 388,7 miljard euro in augustus, ten opzichte van 375,5 miljard euro in juli. Het is de elfde maand op rij dat het bedrag stijgt.

De Spaanse staatsschuld bereikte eind juni ook een record en steeg tot 75,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp), bleek vrijdag uit cijfers van de centrale bank. Aan het eind van het jaar beoogt het land een maximale schuld te hebben van 79,8 procent van het bbp.

De staatsschuld van Spanje ligt weliswaar onder het gemiddelde in de eurozone van 88,2 procent, maar is sterk gestegen na het barsten van de lokale vastgoedbubbel. Eind vorig jaar bedroeg de schuld nog 69,2 procent van het bbp en voor de crisis in 2007 was dat 36,3 procent van het bbp.

Spanje heeft al een hulppakket ter waarde van 100 miljard euro geaccepteerd voor de Spaanse bankensector, maar de financiële markten rekenen erop dat het land binnenkort ook zelf aanklopt bij de Europese noodfondsen.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier