WASHINGTON - De Federal Reserve maakt zich grote zorgen over de Amerikaanse arbeidsmarkt en kondigde daarom donderdag een relatief kleine steunmaatregel aan.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken gaat maandelijks voor 40 miljard dollar aan hypotheekgerelateerd schuldpapier opkopen totdat de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt significant verbeteren.

Ook maakte de Fed bekend het belangrijkste rentetarief langer op 0 tot 0,25 procent te zullen houden, in ieder geval tot medio 2015 in plaats van tot eind 2014.

De omvang van het opkoopprogramma, waarvoor geen einddatum is gesteld, valt in het niet bij de 2300 miljard dollar die de Fed in 2009 en 2010 in de economie pompte.

De centrale bank gaat behalve met het opkopen van het hypotheekgerelateerde schuldpapier tot het einde van dit jaar door met het opkopen van langlopende obligaties en het in de markt zetten van kortlopende obligaties.

Hypotheekkosten

Door het schuldpapier op te kopen hoopt de Fed hypotheekkosten te verlagen en beleggers te dwingen over te stappen naar andere beleggingen. Lagere hypotheekkosten zouden moeten leiden tot een grotere bereidheid om geld te lenen en in het verlengde daarvan tot een hogere economische groei.

In het tweede kwartaal koelde de Amerikaanse economie af tot een groeitempo van 1,7 procent.

Vorige maand werden er in de VS, exclusief de agrarische sector, slechts 96.000 banen gecreëerd. Dat is lager dan het groeitempo van de Amerikaanse bevolking.

Verdeeld

Marktpartijen reageerden verdeeld op de plannen van de Fed en waren het er niet over eens of de maatregelen beschouwd kunnen worden als 'QE3', hetgeen staat voor de derde ronde van monetaire verruiming.

''Dit is geen grootschalige QE3. De Fed heeft grote flexibiliteit voor zichzelf gecreëerd met deze stap'', aldus een obligatiebelegger in San Diego.

Middenweg

Een marktstrateeg in New York stelde dat ''de Fed voor de middenweg heeft gekozen met een bescheiden steunprogramma en een verlenging van de periode waarin de rente laag zal blijven.''

Slechts 1 van 9 financiële experts die Reuters om een reactie vroeg bestempelde de maatregelen als QE3, maar voegde wel toe dat de steun kleinschaliger is dan waar de markt op hoopte. ''Ik denk niet dat het leidt tot razende euforie.''