AMSTERDAM - Griekenland heeft een derde steunpakket van de eurozone nodig.

Dat meldde The Wall Street Journal donderdag op basis van uitspraken van Thanos Catsambas, een Griekse bewindvoerder van het Internationaal Monetair Fonds.

De Griekse regering probeert momenteel manieren te bevinden om nog eens 11,5 miljard euro te bezuinigen. Dit is een eis van de zogenoemde trojka van kredietverstrekkers, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

De grootste vakbonden in Griekenland hebben inmiddels opgeroepen tot een algemene staking om te protesteren tegen de bezuinigingen, waarbij waarschijnlijk de snoeischaar in de lonen en pensioenen wordt gezet.

Leningen

Volgens Catsambas blijft het daar niet bij. Griekenland heeft meer geld nodig, zei hij, in de vorm van investeringen of leningen. Hij sprak de hoop uit dat Griekenland in dat laatste geval gunstigere voorwaarden kan bedingen. Een bedrag noemde hij niet.

Demissionair minister-president Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wilden niet reageren op berichten dat een derde steunpakket nodig is voor Griekenland.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in ons dossier