AMSTERDAM - De Vereniging Eigen Huis (VEH) is gelukkig met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. De vereniging van huiseigenaren spreekt van een "evenwichtige uitslag die hoop geeft op een brede aanpak van de problemen op de woningmarkt".

Dat stelt VEH donderdag tegenover NU.nl. Volgens directeur Rob Mulder is het zaak dat het nieuw te vormen kabinet "het weggelopen vertrouwen terugwint met een goed en breed gedragen hervormingsplan".

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag is de VVD als winnaar uit de bus gekomen.

De partij van Mark Rutte haalde 41 zetels, Diederik Samsom leidde de PvdA naar 39.

Dat VVD en PvdA samen in een kabinet komen lijkt nu onvermijdelijk. De liberalen en sociaaldemocraten hebben samen een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, maar hebben toch nog zeker een coalitiepartner nodig om in de Eerste Kamer op een meerderheid te kunnen bogen.

VEH heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat deze "evenwichtige uitslag" het begin kan zijn van het herstel op de woningmarkt. Een echte coalitievoorkeur spreekt de verenging niet uit.

- (c)Novum 

 Bekijk alle verkiezingsuitslagen

Huizenmarkt

De huizenmarkt verkeert al tijden in zwaar weer. Economen van de Rabobank voorspelden vorige maand dat de woningprijzen ook in 2013 zullen blijven zakken.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) stelde vorige week al dat de woningmarkt het meest gebaat zou zijn bij de verkiezingsplannen van de VVD.

Huurders

De landelijke belangenbehartiger voor huurders Woonbond is donderdag minder enthousiast over de verkiezingsuitslag. In een boodschap op de website spreekt de huurdervereniging van een "onzekere toekomst voor de woningmarkt".

"Helaas heeft de VVD zich voor de verkiezingen uitgesproken tegen het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek voor bestaande en nieuwe gevallen. Dat is een belangrijke pijler van het breed gedragen plan van de woningmarktpartijen", zo schrijft de Woonbond.

Zowel VEH als de Woonbond wijzen op het belang van hervormingen van de woonmarkt. En hopen dat 'Wonen 4.0', het hervormingsplan voor de huizenmarkt dat door diverse belangenorganisaties wordt ondersteund, door het aanstaande kabinet zal worden omarmd.

Alles over de verkiezingen

Dossier 'wonen' op NUpubliek

Interview met VEH-directeur Mulder voor de verkiezingen