AMSTERDAM - Van der Hoop Effektenbank heeft een moeilijk halfjaar achter de rug. De nettowinst halveerde bijna van 896.000 tot 462.000 euro. Door het slechte beursklimaat verdiende de bank vooral minder aan haar particuliere klanten, die wel advies wilden, maar minder belegden.

Van der Hoop verwacht in het tweede halfjaar weinig verbetering. Bestuursvoorzitter P. van Hooijdonk sprak vrijdag van "barre beursomstandigheden". De bank denkt daardoor niet te kunnen ontkomen aan "ingrijpende maatregelen". Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Hoeveel banen verdwijnen, kon de onderneming nog niet aangeven.

Vorig jaar zette Van der Hoop al een reorganisatie in die in een belangrijk winstherstel had moeten laten zien. In vergelijking met begin vorig jaar hebben al meer dan dertig werknemers de onderneming verlaten. Nu werken er nog 129 mensen.

Van Hooijdonk zei dat zijn bank vooral zal ingrijpen bij de divisie private banking. Daar zijn de problemen op de beursvloeren het sterkst merkbaar. Klanten krijgen wel advies van Van der Hoop, maar het effectenhuis verdient veel minder provisie omdat ze minder handelen. Van Hooijdonk noemt dit een structureel probleem.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Van der Hoop zijn klanten verschuift van advisering naar vermogensbeheer. Daardoor moet een constante stroom aan inkomsten op gang komen. De komende maanden wil de onderneming bekijken of dit aanslaat bij de cliëntèle.

Van Hooijdonk benadrukte vrijdagochtend dat de overige activiteiten goed lopen. Daarbij gaat het om vermogensbeheer, bemiddeling bij de handel in vastrentende waarden (obligaties en onderhandse leningen) en de trustkantoren.

Operationeel zegt Van der Hoop 1 miljoen euro beter te draaien dan in de eerste helft van 2001. De nettowinst daalde zo scherp doordat in het resultaat van vorig jaar een boekwinst van 1,7 miljoen euro op de verkoop van aandelen Euronext was verwerkt.

Beleggers op de beurs reageerden positief op de maatregelen die Van der Hoop wil treffen. Het aandeel steeg in de ochtend ruim 11 procent tot 3,90 euro.