BERLIJN - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle heeft de goedkeuring door het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe van het Europese noodfonds ESM, verwelkomd.

Volgens de minister is het goed nieuws voor Europa.

''Dit is een verstandige beslissing in de pro-Europese geest van onze grondwet. Het eerste licht aan het einde van de tunnel is zichtbaar. We moeten nu niet opgeven in onze vastberadenheid om de crisis te boven te komen met fiscale discipline, focus op groei en Europese solidariteit'', meent Westerwelle.

De bewindsman gaf wel aan dat de grens van 190 miljard euro aan de Duitse aansprakelijkheid bij het ESM juist en noodzakelijk is. ''De Duitse inspanningskracht mag niet geforceerd worden.''

Monti

De Italiaanse premier Mario Monti heeft de goedkeuring bestempeld als ''uitstekend nieuws''.

Volgens Monti is daarmee het laatste obstakel weggenomen voor de implementatie van het ESM en de nieuwe Europese begrotingsregels.

De Italiaanse premier denkt niet dat de beperkingen die het hof aan de Duitse steun voor het ESM heeft verbonden een rem zal zijn op het stabilisatieproces van de markten. Monti voerde woensdag in Rome overleg met de topman van de wereldhandelsorganisatie WTO, Pascal Lamy.

De Jager

Ook minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is blij met de uitspraak van het Duitse hof, zegt zijn woordvoerder. Wat de minister betreft kan het ESM, het permanente noodfonds, nu snel in werking treden.

De Jager heeft de Tweede Kamer bij de Nederlandse ratificatie van het ESM al beloofd een voorstel voor verhoging van het Nederlandse garantiebedrag eerst aan het parlement voor te leggen. De Duitse rechter wil nu dus dat de Duitse regering een soortgelijke belofte doet.

Vijf vragen over noodfonds

Alles over de Europese schuldencrisis