AMSTERDAM - Duitsland mag, zij het onder voorwaarden, deelnemen aan het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), het permanente vangnet voor zwakke eurolanden.

Het Constitutionele Hof in Duitsland heeft dat woensdag bepaald.

De rechters, die besluiten en wetten toetsen aan de Duitse grondwet, hebben zich over de zaak gebogen na klachten van duizenden Duitsers die bang zijn dat hun land te veel van zijn soevereiniteit prijsgeeft.

Vertraging

Dinsdag wees het Hof een verzoek tot uitstel af, dat was ingediend door een eurosceptische politicus. In Europa werd met spanning uitgekeken naar het oordeel, dat invoering van het fonds al maanden heeft vertraagd.

Het Constitutioneel Hof was de laatste instantie die een oordeel over het ESM moest vellen voordat het fonds in werking kan treden. Het Hof heeft de afgelopen maanden alle bezwaren tegen het instellen van het ESM gewogen.

Duitsland is het enige euroland dat het verdrag dat de oprichting van het ESM regelt nog niet heeft geratificeerd.

Vergadering

De eerste bestuursvergadering van het permanente noodfonds ESM zal begin oktober worden gehouden in Luxemburg. Dat heeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de eurozone (eurogroep) bekend gemaakt. Op die dag komt ook de eurogroep bijeen.

Juncker zegt uit te kijken naar de afronding van alle procedures, zodat het fonds operationeel kan worden.

Beurzen

Op de Europese beurzen werd woensdagochtend positief gereageerd op de goedkeuring van het Europese noodfonds.

De AEX-index in Amsterdam noteerde na het besluit 0,5 procent hoger op 337,92 punten. De MidKap-index klom 1,1 procent tot 522,78 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,6 en 0,8 procent. Londen bleef achter met een plusje van 0,2 procent.

In Milaan en Madrid klommen de beurzen 0,9 en 1,3 procent.

Vijf vragen over noodfonds

Alles over de Europese schuldencrisis

Tekst uitspraak