WASHINGTON - De Amerikaanse regering heeft op de massale reddingsoperatie van verzekeraar AIG inmiddels 15,1 miljard dollar winst geboekt. Dit zei het ministerie van Financiën dinsdag.

De financiële reddingsoperatie van AIG ten tijde van de financiële crisis in 2008-2009 gebeurde met 182 miljard dollar aan belastinggelden. De deal draaide tenslotte uit op winst nadat het ministerie maandag 636,9 miljoen aandelen verkocht aan particuliere beleggers en het bedrijf zelf. De schatkist haalde daarmee 20,7 miljard dollar op.

Door de aandelenverkoop is het meerderheidsbelang van de Staat in de verzekeraar nu teruggebracht tot 15,9 procent. De opbrengst uit de verkoop van nog resterende aandelen AIG zal ook terugvloeien naar de belastingbetaler, aldus het ministerie.

AIG, ooit 's werelds grootste verzekeraar, ontving het meeste geld uit het Troubled Asset Relief Progam (TARP) waarmee de overheid de ondergang van het financiële systeem probeerde te stoppen. De vrees was dat een ineenstorting van AIG een kettingreactie zou veroorzaken in het hele mondiale financiële stelsel.

Toch was de redding diep controversieel. Critici zeiden dat het bedrijf failliet laten gaan, beter was geweest voor de economie en eerlijker voor de belastingbetalers.

Volgens het ministerie van Financiën is 353 miljard dollar van de 417 miljard dollar uitbetaalde TARP-gelden inmiddels terugbetaald, nog voor de laatste verkoop van AIG-aandelen.