ROME - Een voormalig medewerker van Bank of America, Luca Sala, is in verband met de Parmalat-affaire beschuldigd van fraude. De Italiaanse justitie heeft beslag gelegd op zijn banktegoeden. Sala heeft circa 4 miljoen euro op zijn rekeningen staan.

De ex-medewerker van de Amerikaanse bank, die als adviseur bij Parmalat in dienst trad, is donderdag in staat van beschuldiging gesteld. Bank of America is een van de buitenlandse banken die het meest is betrokken bij de ondergang van de frauderende voedselgigant.

Sala werkte voor Bank of America als hoofd van de afdeling zakelijke transacties en begeleidde verscheidene obligatieleningen waarvoor de bank commissie kreeg. In ruil voor smeergeld gaf Sala garanties af voor leningen.

Eerder zei hij nog de dag te vervloeken dat Bank of America zaken ging doen met Parmalat. Volgens hem lag het niet voor de hand een diepgaand onderzoek te doen gezien de enorme bedragen die met de transacties gemoeid waren. "Als je een klant als Parmalat hebt, die al dat geld brengt en over de gehele wereld actief is, ga je ze niet om al hun rekeningafschriften vragen."

Parmalat ging eind december bijna failliet met een schuldenlast van meer dan 14 miljard dollar.