VOORBURG - De omzetten van de horecabedrijven tonen volgens het bedrijfschap Horeca en Catering tekenen van herstel. Zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde, voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in het vierde kwartaal van vorig jaar een einde is gekomen aan de voortdurende daling van inkomsten van hotels, cafés en restaurants.

In de horeca is de omzet in de laatste drie maanden van 2003 gelijk geweest aan die in dezelfde periode een jaar eerder. Over de eerste drie kwartalen van vorig jaar noteerde het CBS in de sector nog een gemiddelde omzetdaling van 3 procent. Hierdoor is de jaaromzet in de branche 2,4 procent lager uitgevallen in vergelijking met 2002.

De prijzen in de horeca zijn in 2003 gemiddeld 2,2 procent gestegen. In 2001 en 2002 bedroeg de gemiddelde prijsstijging nog ruim 6 procent. Doordat de horeca flink duurder werd, zag de sector sinds 2002 klandizie teruglopen.

Hotels, pensions, conferentieoorden, cafés en restaurants zagen in het laatste kwartaal van 2003 voor het eerst sinds lange tijd de omzet groeien. Zo noteerden de hotels een plus van 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De inkomsten van cafés en restaurants stegen als gevolg van nieuwe prijsstijgingen respectievelijk met ,9 en 1 procent. Alleen de cafetaria's hebben minder omgezet. Hier noteerde het CBS een gemiddelde omzetdaling van 3,3 procent.

Het bedrijfschap Horeca en Catering is optimistisch geworden over de resultaten dit jaar. "Tezamen met de opleving van het consumentenvertrouwen zijn dit positieve signalen voor 2004. De omzetontwikkeling in de horeca, catering en recreatie zal naar verwachting van kwartaal tot kwartaal beter worden." Volgens het bedrijfschap valt na de omzetdaling over heel 2003 dit jaar een klein herstel te verwachten van 1,5 procent.