AMSTERDAM - Philips kondigde dinsdag wederom een grote ontslagronde aan. Deze keer zullen er wereldwijd circa 2200 banen verdwijnen, vooral bij de onderdelen Healthcare en Lighting.

Sinds 2009 zijn bijna 13.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan bij het elektronicaconcern.

De ingreep komt op een bijzonder moment, aan de vooravond van verkiezingen die voor een belangrijk deel draaien om de werkgelegenheid.

Philips kon nog niet aangeven hoeveel banen er op de tocht staan in eigen land. Dat moet in de komende weken duidelijk worden na overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden.

In oktober vorig jaar kondigde bestuursvoorzitter Frans van Houten die op 1 april van dat jaar aantrad, al aan dat er 4500 banen zouden verdwijnen bij een kostenbesparingsronde. Het concern wilde de kosten destijds terugdringen met 800 miljoen euro.

Dinsdag werd het besparingsdoel opgetrokken tot 1,1 miljard euro, dat in 2014 gerealiseerd moet zijn. De maatregelen zijn nodig om de economische tegenwind te trotseren.

Van Houten noemt het in een toelichting ''betreurenswaardig'' dat er banen verloren gaan. Tegelijkertijd benadrukte de topman dat ''we blijven investeren in innovatie om betekenisvolle nieuwe producten op de markt te brengen en Philips concurrerender te maken.''

Herstructureringskosten

De extra ingrepen zorgen voor een stijging van de herstructureringskosten. Aanvankelijk zouden die dit jaar 125 miljoen euro bedragen, dat wordt nu 210 miljoen euro. Volgend jaar kosten de ingrepen 125 miljoen euro en in 2014 nog 60 miljoen euro.

Volgens Philips blijft het bedrijf daardoor op koers om ondanks ''economische tegenwind'' de doelstellingen voor volgend jaar te halen. Wat de gevolgen zijn voor werknemers in Nederland is nog niet duidelijk. Dat moet in de komende weken duidelijk worden na overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden.

Aandeelhouderskapitalisme

"Ordinair aandeelhouderskapitalisme", noemt Ron van Baden, bestuurder van FNV Bondgenoten, deze nieuwe ontslagronde. "Mensen zitten in onzekerheid en krijgen op deze manier geen rust", zegt hij tegen NU.nl.

Van Baden herinnert Van Houten eraan dat hij bij zijn aantreden heeft gezegd zich niet te laten leiden door 'hijgerige beurzen'.

Overhead

Deze kostenbesparing is onderdeel van het programma 'Accelerate' en is nodig om de overheadkosten te drukken. Die zijn met 5 miljard euro 'stevig' laat een woordvoerder van Philips aan NU.nl weten.

"Dat kwam door de complexiteit bij HR, IT, finance en real estate. Nu kijken we verder naar de afdelingen Lighting en Healthcare. We streven naar eenvoudige managementlagen", aldus de woordvoerder.

Hij benadrukt dat er bij Research & Development en klantgerichte activiteiten zoals sales juist geïnvesteerd wordt. "Dat is nodig om wereldwijd competatief te blijven."

'Volledige verhaal'

Vakbond De Unie wil opheldering over de nieuwe grote reorganisatie. Bestuurder Suat Koetloe vindt dat Van Houten ''het volledige verhaal aan het Philipspersoneel moet vertellen in plaats van te focussen op aandeelhouderswaarde."

Na de vorige reorganisatie zou de wereld er veel beter uitzien voor Philips en de medewerkers, stelt Koetloe. ''Dit traject is amper voltooid en nu doet hij het weer.''